Atatürk’ün 19 Mayıs 1919’da Bandırma Vapurundan inerek kıyıya çıktığı iskelenin bulunduğu yer, Samsun limanının yapımı sırasında 1959’da kayalarla doldurulmuştur. Günümüzde kıyıdan 250 metre içeride kalan bu iskelenin yerinin belli olması için bu anıt dikilmiş ve 1969 yılında açılmıştır. Dayanışmayı simgeleyen anıtın tasarımı Mimar Seçkin Viter tarafından yapılmıştır.
Atatürk'ün büyük hatırasının yegane sembolü olan heykel Türkiye'nin 4. en büyük anıtı durumundadır. Kurtuluş savaşı halk motifleri ve Cumhuriyet'in moden dünyasını gösteren motifler ile tamamlanan Atatürk anıtı, milli bayramların kutlandığı alan olmakla birlikte çeşitli kültürel etkinliklere de ev sahipliği yapmaktadır. Anıt 2009 yılında yenilenmiştir.
Çanakkale savaşlarında şehit olan 253.000 kahramanımızın anısına yaptırılmıştır. 1954 yılında başlayıp 1960 yılında tamamlanan, 25x25 m kaide üzerine 41.70 m. Yükseklikte oturtulan dört ayak şeklindedir.Aynı zamanda bu anıtımızın altında o günleri yansıtan objelerin yer aldığı bir müze bulunmaktadır.
Ulus’ta, Defterdarlık ve Valilik binası arasındaki küçük meydanda bulunmaktadır. Kare bir kaide üzerinde üst üste kurulmuş daireler şeklindeki tuğlalardan yapılmış olan 15 m. yükseklikteki sütun, Bizans dönemi Korinth başlığı ile sona ermektedir. Sütunun 362 yılında İmparator Julien’in Ankara’yı ziyareti anısına dikilmiş olduğu düşünülmektedir.