Diyarbakır'daki Medreseler

Ali Paşa Camisi'nin batısında Hadım Ali Paşa tarafından 1434-1537 yılları arasında yapılmıştır. Mimar Sinan'ın eseri sa­nılıyorsa da bu kesin değildir.


Asıl adı "Sincariye Medresesi"dir. Ulu Cami'nin batısında ve yakınındadır. 1. Dünya Savaşı'na kadar medrese olarak kullanılmış ve savaş sırasında yoksullar için barınak olmuş­tur. 1198 yılında mimar İsa Ebu Dirhem tarafından yapılmış­tır. 1934 yılında onarılarak Arkeoloji müzesi haline getirilmiş­tir. Diğer Anadolu Medreselerine benzemektedir.


Ulu Camii'nin kuzeyinde ve camiye bitişiktir. Diyarba­kır'da yapılan ilk büyük medrese budur. 1198 yılında Artuklu Melikül Mesud Kutbeddin Ebu Muzaffer Sökman zamanında hükümdarın emriyle yapıldığı üzerindeki kitabeden anlaşıl­maktadır. Mesudiye Medresesi içinde çeşitli ilimIerin öğretil­diği Anadolu'nun en eski ve ilk üniversitesidir. Medresede Astranomi, Tıp, Fizik, Matematik, Biyoloji, Kimya, İlahiyat, Edebiyat ve Felsefe gibi dersler öğretilmiştir.


Sefa Camisi'nin güneyinde cami avlusu içindedir. XIV.yy.'ın ilk yarısında yapılmıştır. Mirat-i.il Edvar, Mirkat-üJ Ahbar isimli eserlerin yazarı ünlü bilgin Lari'nin Diyarbakır Müftüsü olduğu dönemde inşa olunmuş ve bu bilgin aynı medresede ders vermiştir.

Harita Üzerinde Diyarbakır'daki Medreseler