Ankara Gezilecek Yerler
Ankara Fotoğrafları
Ankara Genel Bilgiler
Etimesgut Gezilecek Yerler
Etimesgut Fotoğrafları
Etimesgut Genel Bilgiler
Etimesgut Tarihçesi
Etimesgut Coğrafyası
|
Ankara Etimesgut'un Coğrafi Yapısı
İlçe halkının %95’i okuma yazma bilmektedir. İlçede nüfus artışını birbirinden farklı iki süreç belirlemiştir. Bunlardan ilki 1950’li yıllarda başlayan köyden kente göç olgusudur. Kırsal alanda giderek artan mekanizasyon, mülkiyetin miras yoluyla küçülmesi, hane halkının kalabalık oluşu, tarımda piyasa ekonomisinin maliyetleri zorlaması gibi eş zamanlı nedenler, gizli işsizliği açığa çıkararak, kır alanında dışlanmayı zorlaması sonucu genç ve çalışabilir durumdaki işgücü, büyük kentlerde iş bulmak ve kurmak umuduyla “Gecekondu” olarak adlandırılan kent ve varoşlarına hızla yerleşerek kentliliğe ilk adımlarını atmışlardır.
Bugün Etimesgut’da Eryaman, Elvankent, Emirler, Güzelkent, Yapracık ve Elvan Mahallesi olarak adlandırılan toplu konut bölgeleri dışında kalan diğer semtlerimizde ki gecekondu yapılaşması hızla modern şehircilik anlayışına uygun olarak yapılaşmaktadır.
İlçede nüfus artışını belirleyen ikinci süreç ise; Ankara metropolünde yer alan Çankaya, Altındağ, Yenimahalle, Mamak, Keçiören gibi diğer ilçelerde mevcut imar planlarına göre imara açılabilecek sahaların sınırına gelinmiş olması ve arsa maliyetlerinin astronomik rakamlara ulaşması gibi nedenler, Toplu konut yapılaşma arayışlarında Etimesgut’u yüksek seviyede bir cazibe merkezi haline getirmiştir.
Çok daha ucuz fiyatlarla Arsa Ofisi tarafından sağlanan arsalar üzerinde, çok sayıdaki konut kooperatifleri ve Başbakanlık Toplu Konut İdaresi tarafından Altay, Elvan, Eryaman gibi mahallelerde büyük sayılarda konut yapılaşmasına gidilmiştir. Bu gelişme, Ankara içinden eski kiracı konumundaki aileleri Etimesgut’a çekerken, Ankara dışından da nüfus çeken sonuçlar yaratmıştır.
Önümüzdeki beş yıl içinde Etimesgut nüfusunun 400-450 bin civarında olacağı kuvvetle tahmin edilmekte ve bu noktaya gelindiğinde gecekondularda iskan eden nüfusun azalacağı ümit edilmektedir.
İlk genel nüfus Etimesgut’a bağlı (eskiden) iki köy bulunmakta (son yapılan değişiklikle köyler mahalle statüsüne geçmiştir).Bu köyler;
1- Bağlıca Köyü : Etimesgut’a uzaklığı 7 km olan köyün imar çalışmaları Bağlıca 1.Etap ve Bağlıca 2.Etap olarak yapılmış ve tamamlanmıştır. 2000 yılı genel nüfus sayımı sonuçlarına göre nüfusu 938’dir.
2- Yapracık Mahallesi : Etimesgut’a uzaklığı 18 km’dir. Mahalle içi planlaması yapılmakta olup, Mahalle çevresinde kalan 2.800 hektarlık alan plansız olup, belediye mücavir alanı sınırları içerisindedir. 2000 yılı genel nüfus sayımı sonuçlarına göre nüfusu 740’tır.
|