Tekirdağ'daki Kültür Turizmi Merkezleri

Bina ilk Cumhuriyet döneminde Vali Konağı olarak yaptırılmıştır. Müzenin bünyesinde taş eserler salonu, arkeolojik eserler salonu, etnografik eserler salonu ile eski Tekirdağ odası yer almaktadır. Bu salonlarda İ.Ö. 4500 yılı buluntularından günümüze kadar gelen kültür varlıkları teşhir edilmektedir. Ayrıca, Müzenin geniş bahçesinde açık teşhir olarak Tekirdağ ve çevre ören yerlerinde bulunmuş Helenistik, Roma ve Bizans dönemine ait mimari parçalar, lahitler, mezar stelleri, sunak taşları, mil


Vatan şairimiz Namık Kemal’in 1840 yılında Tekirdağ’da doğduğu evin yakın çevresinde eski Tekirdağ evleri örnek alınarak, Namık Kemal’in hatırasına Tekirdağ Namık Kemal Derneği tarafından 1993 yılında yaptırılmıştır ve 1994 yılında hizmete girmiştir. Namık Kemal Evi; Tekirdağ mutfağı, baş odası ve yatak odasını tanıtan etnografik eşya ile süslenmiş, ayrıca Namık Kemal ve onun hakkında yazılmış eserler evde teşhir edilmektedir.


İlin Türkler tarafından fethi sırasında şehit düşenlerin anısına 1949 yılında Belediye tarafından yatırılmıştır.


Barbaros Caddesi üzerinde eski bir Türk evi olan bina 1676-1735 yılları arasında yaşayıp, son yıllarını Tekirdağ’da geçiren Erdel Prensi ve Macar Halk Kurtuluş Kahramanı II.Rakoczi Frençh’in anılarına izafeten Macar Hükümetince müze olarak düzenlenmiştir. Mülkiyeti ve içindeki zati eşyalarıyla birlikte Macar hükümetine ait olan müze 25 Eylül 1982 tarihinde ziyarete açılmıştır.


Müzede; Malkara sınırları içinden, özellikle Apri (Kermeyan)’da bulunan Roma dönemi yerleşim alanlarından derlenen arkeolojik kalıntılarla bu döneme ait kişisel eşyalar sergilen-mektedir.


Hürriyetin ilanı nedeniyle yapılmış bir anıt çeşmesidir. Bugünkü Halk Eğitim Merkezi ile Belediye binaları arasında bulunmaktadır. 1908 yılında Tekfurdağı ( Tekirdağ ) Mutasarrıfı Adanalı Ömer Ali Bey tarafından 2. Meşrutiyetin ilanı üzerine Abide-i Hürriyet adıyla yaptırılmıştır.


Tekirdağ’da hayata gözlerini açtığı günden, ölünceye kadar kalbi vatan ve hürriyet ateşi ile yanan ve bütün kalpleri aynı ateşle tutuşturan büyük vatan şairimizin doğduğu ev yıkılmış olduğu için yerine meşrutiyet devrinde halkımızın minnettarlık duygularının simgesi olarak dikilen dört köşeli uzun bir mermer sütundur. Eski Belediye Binası yanındaki bu küçük anıtın bir cephesinde alt alta Hürriyet, Adalet, Müsavauhuvvet sözleri yazılıdır.

Harita Üzerinde Tekirdağ'daki Kültür Turizmi Merkezleri