Muvakkithane, Selimiye Camii’nin şerif kuyusu caddesi’ne bakan avlu duvarı üzerinde doğudadır. Muvakkithane, kuzeydoğu uçta eğrisel kenarlı dikdörtgen planlı tonoz örtülü bir yapıdır. Tek hücreli yapının girişi Selimiye Camii avlusunda kuzeydoğudadır.
Cephe Özellikleri
Girişin yer aldığı kuzey cephesi yatayda pencere hizasına kadar kesme taşla inşa edilmiştir. Bu bölümde yer alan basık kemerli kapı bugünkü durumda abdest musluklarını örten sundurmanın altında kalmaktadır. Diğer cepheler su basman seviyesine kadar kesme taşla inşa edilmiş, bir silme ile bitirilen su basman seviyesi üzerinde mermer kaplama kullanılmıştır. Kuzey ve batıda yer alan geniş mermer söveli, düz atkılı, şebekeli pencerelerin arasında eğris planlı köşeye üçüncü bir pencere yerleştirilmiştir. Pencerenin plastik etkili kemer biçimlenişi plandaki eğriliği devam ettirerek güçlendirir. Yapının saçağı onarımlar sonrasında değişmiş olmalıdır. saçak seviyesinden geriye oturan tonoz dam kurşun örtülüdür.
İçmekan Özellikleri
Sivri bir tonoz ile örtülü iç mekanda girişin karşısında bir ve doğuda farklı yükseklikte yan yana iki niş yer almaktadır. Kuzey ve batıda köşeyi dönerek yan yana sıralanan üç geniş pencere avluya dönük zengin bir perspektif sunmaktadır.
Bugün depo olarak kullanılan yapıda rutubet izleri bulunmaktadır. Saçak kotunda çimentolu sıva ile kötü bir onarım yapılmıştır. Kuzeyde bir saçak olduğunu düşündüren izler görülmektedir.