Çanakkale'deki Müzeler

Deniz Kuvvetleri Komutanlığı bünyesinde bulunmaktadır.Anıtkabir Müzesi gibi birinci sınıf askerî müze statüsünde olup, halka açıktır. Müze içersinde Geniş bir park, Çimenlik Kalesi (Kala-i Sultaniye, Nusrat mayın Gemisi Maketi, Resim ve Fotoğraf Galerisi ve Kütüphane bulunmaktadır.


Bozcaada’da Ayazma yolu üzeri, Palamar mevkii, ada merkezine 2 km. mesafededir. 10.235 m2 arazi içinde, tabanda 130 m2′lik kapalı sergileme alana sahip, ada mimarisine uygun kerevetli bağevi şeklindeki binasında Haziran 1998′den itibaren oluşmaya başlayan koleksiyon sergilenmektedir. Müzenin amacı; Bozcaada’nın yerel tarihini aydınlatacak; Yunan, Roma, Bizans, Rum, Osmanlı ve Türk kültürlerine yönelik her türlü orijinal belge ve objeyi kullanarak, Bozcaada’dan gelmiş geçmiş kültü


Yarımadada 1944 yılında yapılan ilk yarışma,Morto Koyu ve Seddülbahir bölgesine hakim olan Eski Hisarlık Tepe’de,ulusal bir abidenin tasarlanması için düzenlenmiştir.


Şehitler Abidesi Müzesi 1971 yılında hizmete açılan müzede Çanakkale Savaşlarını gösteren krokiler, fotoğraflar, çeşitli kaplar ve savaş malzemelerinin ve kemiklere saplanmış mermi ve şarapnel parçaları ve mermi çekirdeklerinin havada birbirleri ile çarpışmalarıyla meydana gelen ilginç şekillerin vb.eserlein , sergilendiği müze Şehitler Abidesi’nin altındaki salonda hizmet vermektedir.


Müze teşhir salonlarında ağırlıklı olarak Troia, Assos, Apollon, Smintheion, Tenedos, Alexandreia Troas Örenyerleri ile Dardanos Tümülüsü kazılarından ele geçen arkeolojik eserler teşhir edilir.


Bu merkez, Uzun Devreli Gelişme Planı bünyesinde inşa edilmiş ve 18 Mart 2005 tarihinde hizmete açılmıştır. Bu merkez, bölgeye gezi amacıyla gelen turların geziye başlamadan önce bilgi alabilecekleri bir yer olarak planlanmıştır. Bu merkezde, kapalı sergi alanı (çeşitli bilgilerin yazılı olduğu bilgi panoları, dokunmatik bilgisayar ekranlı bilgi panoları bulunmaktadır), açık sergi alanı (savaş esnasında çekilmiş bazı fotoğrafların ve sözlerin yazılı olduğu mermer panolar bulunmaktadır), kaf


Bigalı Atatürk Evi Müzesi Mustafa Kemal’in 19. Tümen karargahı olarak Çanakkale Savaşları sırasında kullandığı ev, Cumhuriyetin 50. yılında ( 1973 yılında) müze olarak düzenlemiştir.Müzede Atatürk’ün şahsi eşyaları, sivil ve askeri kıyafetleri ile fotoğrafları sergilenmektedir.Bu evin alt katında iki, üst katında üç odası bulunmaktadır. Bunlardan üst katta Atatürk’ün çalışma ve yatak odası ile yaverinin odası bulunmaktadır.


Gelibolu İlçe Merkezinde bulunan müze.16 Haziran 2007 tarihinde açılmıştır.Açılışa Açılışa Çanakkale Valisi Orhan KIRLI, Gelibolu Kaymakamı , Adnan ÇAKIROĞLU, İl Emniyet Müdürü Orhan Okur, 2. Kolordu Komutanı Hayri Güner, Çanakkale Boğaz Komutanı Tuğamiral Erhan Akboray, Gelibolu Belediye Başkanı Cihat Bingöl, Çanakkale’nin Avustralya Konsolosu Peter Rennert, Koordinatör Müsteşar Paolo Kraushaar ve vatandaşlar katılmıştır.


Bu Müze Çanakkale-İzmir yolu üzerinde Ayvacık İlçesi Küçükkkuyu Beldesinde bulunmaktadır. Zeytinin anavatanı olan ve altı bin yıldır zeytinyağı üretilen Türkiye’de bir Zeytinyağı Müzesi oluşturulmuştur. Müze okumuş, meraklı, zevk sahibi beş insanın girişimleriyle ortaya çıkmıştır. Aynı zamanda fabrika olar ak da kullanılan müzede üretilen sabun ve zeytinyağları dünyanın her yanında alıcı bulmaktadır.

Harita Üzerinde Çanakkale'deki Müzeler