Mevlevihane onbeş Mevlevi asitanesi içinde hem en geniş araziye, hem de en büyük ve haşmetli semahaneye sahip olanıdır.Yaklaşık 400 yıllık bir geçmişe sahip mevlevihane çok uzak sayılmayacak bir geçmişe kadar faaliyet göstermiş. Uzun bir süre Askeri bölgenin içerisinde yer aldıktan sonra ise 1994 yılında Vakıflar Genel Müdürlüğü tarafından satın alınarak 2005 yılında resmen ziyarete açılmıştır.
1407 yılında yaptırılmıştır.Namazgah,Gelibolu’da boğaza ve Marmara’ya karşı geniş bir alan olan Fener Meydanı’nda almaktadır.Bu tür yapıların en görkemlisi,en güzeli olarak nitelendirilmektedir.Üstü açık,çevresi korkuluklu bir ana mekan biçimindedir.Biri külahlı,öbürü açık iki minberi,mermerden mihrabı bulunmaktadır.Mihrabın yanlarında süslü pencereler,dilimli ve rumi süslemeli kapısı ilgi çekicidir.
Gerçek Şehitliktir. Şahindere Şehitliğinde isimleri tespit edilen 1969 şehidimiz yatmaktadır.(bazı kaynaklara göre 2177 şehidimiz yatmaktadır.) 2005 Yılında Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından yaptırılmıştır. Çanakkale Savaşlarının 90.yıldönümü olan 18.03.2005 tarihinde törenle açıldı.Gerçek şehit Mezarları şehitliğin dışında güney ve batı taraflarında yer alır.
Gelibolu’nun Feneraltı Mevkiinde dik bir kayanın altında bulunan oyuk, küçük bir oda haline getirilmiştir. Yazıcızade Mehmet Efendi ünlü Muhammediye isimli eserini yedi yıl burada inzivaya çekilerek yazmıştır.
Çanakkale’nin Gelibolu ilçesindedir.1358 yılında Rumeli Fatihi Gazi Süleyman Paşa tarafından yaptırılmıştır.Süleyman Paşa Camii olarak da bilinir.1676 ve 1889 yıllarında onarım görmüştür.Yapı dikdörtgen planlı olup,dış duvarları taştandır.Üç girişi bulunmaktadır.Mermer mihrabın üst kısmında altınla yazılmış bir yazıt yer alır.Kesme taştan yapılmış olan tek şerefeli minaresi motiflerle süslenmiştir.
Gelibolu’da Fransız Mezarlığı’nın hemen altında,Hamzakoy’a bakan yamaçtadır.Altı köşeli,bakımlı bir türbedir.Türbe II.Murat Hüdavendigar dönemindendir. Eğimli bir alana kurulmuştur.Sonradan yenilenirken özgün biçimini yitirmiştir.Önü eyvanlı, 6 köşeli bir yapıdır.1436-1437 tarihli imaret yazıtı,eyvanın iç duvarına yerleştirilmiştir. Türbenin kubbesi yıkılınca üzeri çatıyla örtülmüştür.
Sembolik Şehitliktir. Balkan ve Çanakkale Savaşlarında şehit olan askerlerimizin anısına 1962 yılında Çanakkale Şehitleri ve Abideleri Yardım Derneği tarafından yaptırılmıştır.Bir kaide üzerine oturtulmuş 2.5 m. uzunluğunda abidesi bulunmaktadır Şehitlikteki anıtın üç yönünde mermer kitabeler üzerinde şunlar yazılıdır. Doğu yönünde : Bu anıt 1962 yılında Çanakkale Abidesine Yardım Derneği tarafından inşa ettirilmiştir.
Şehitlik, Gelibolu Yarımadası Milli Parkı Ana Tanıtım Merkezi ile Kilitbahir Köyü arasındaki Değirmen Burnundadır.Kilitbahir Köyü’nün 800 metre kuzeyindedir Eceabat -Kilitbahir Köyü kenarında yoldan 3 metre içeridedir.Mezarlığın içnde Selvi ağaçları dikilmiştir. Şehitliğin tarihçesi hakkında bilgi elde edilememiştir.Şehitlikte kitabe yoktur.Sadece “İSİMSİZ TOPÇU YÜZBAŞI ŞEHİTLİĞİ” yazan bir levha mevcuttur.
Şehitlik, Gelibolu Yarımadası Milli Parkı Ana Tanıtım Merkezi ile Kilitbahir Köyü arasındaki Askeri Birliğin hemen önünde , deniz kenarındadır. 15.05.1915 yılında görevi esnasında bindiği kayığı mayına çarparak infilak eden İstihkam Yüzbaşı Tahir Bey’in anıtıdır (.Yüzbaşı Tahir Bey Dört eri ile beraber şehit olmuştur.)13 m2 ‘lik alana inşa edilmiş bu anıtın yapıldığı tarih bilinmemektedir.