Trabzon ili 4. derecede tehlikeli deprem bölgesindedir. Bölgede tarihsel ve aletsel dönemde hasar yapıcı deprem kayıt edilmemiştir. Heyelan olayları ile Bölgesel afet olaylarının en yoğun yaşandığı iller arasında 1. sırada yer alan ilimizdir. Maçka, Bütün ilçelerinde heyelan olayları gözlenmekle beraber Çaykara, Düzköy, Merkez ve Akçaabat ilçelerinde yoğunluk artmaktadır. İl de meydana gelen heyelan olayları mevsimsel yağışlara bağlı olarak tek bir yerleşim yerinden ziyade büyük çaplı ve bölgesel olarak meydana gelmektedir.
Kaya düşmesi olayı il genelinde gözlenmekte olup, Araklı, Tonya, Çaykara ve Yomra ilçelerinde daha yoğun yaşanmaktadır. Su baskını olayları Doğu Karadeniz havzasında yer alan ilimizde, Karadeniz’e dökülen derelerin oluşturduğu vadiler üzerinde bulunan yerleşim birimlerinde gözlenmektedir. 19-20.06.1990, 17.11.2005 ve 10.07.2006 yıllarında aşırı yağışlar sonucu meydana gelen su baskını ve heyelan olayları Bölgesel olarak bir çok Merkez ve ilçelerde yerleşim birimlerini etkilemiştir.
07.08.1998 yılında aşırı yağışlara bağlı olarak meydana gelen su baskını ve heyelan olayları sonucu birçok yerleşim birimleri etkilenmiş ve 47 vatandaşımız hayatını kaybetmiştir. 2005 yılının Ağustos ve Kasım aylarında aşırı yağışlara bağlı olarak meydana gelen su baskını ve heyelan olayları çok yoğun olarak yaşanmış ve birçok ilçe ve Merkeze bağlı yerleşim birimleri etkilenerek maddi ve manevi kayıplara neden olmuştur.
Çaykara ilçesine bağlı yerleşimler başta olmak üzere, Şalpazarı, Araklı ve Tonya ilçelerinin yüksek rakımlarda kurulmuş köy ve mahallelerinde çığ riskli alanlar mevcuttur. Bunun dışında kalan çığ riskli alanlar genellikle meskun alan dışındadır. Ancak, orman sınırı altındaki tüm alanlarda orman örtüsünün korunması bu riski azaltacaktır.