Giresun Gezilecek Yerler
Giresun Fotoğrafları
Giresun Genel Bilgiler
Doğankent Gezilecek Yerler
Doğankent Fotoğrafları
Doğankent Genel Bilgiler
Doğankent Tarihçesi
Doğankent Coğrafyası
|
Giresun Doğankent'nin Tarihi
Doğuya bir geçit konumunda stratejik bir konuma sahip yerde kurulmuştur. İlçeden Harşıt Çayı geçmektedir. Kürtün-ü Zir olan eski adı, 500 yıl önce Manastır Bükü olarak değiştirilmiştir. O dönemde halkın çoğu Hıristiyanlar dan oluşmuştu. İdari olarak Nahiye Müdürlüğü statüsünde iken, Nahiye Müdürü Kürtün-ü Zir ve şimdiki Gümüşhane İlçesi olan Kürtün (Kürtün-ü Bala)yı birlikte idare ediyordu. Nahiye İl olarak Gümüşhane' ye orası da Sancak olarak Trabzon Sancağına bağlı idi. 1.nci Dünya savaşından sonra Harşıt adını alan İlçe, 1916 yılında Çarlık Rusya' sı tarafından işgal edilmiştir.
Harşıt Çayının karşı tarafına (Şimdiki Hidro elektrik santralı bölgesi) geçememiş ve 1918 'e kadar işgal altında kalmıştır. İşgal 15 Şubat 1918 'de sona ermiştir. Doğankent Cumhuriyet döneminde Tirebolu İlçemizin bir bucağı iken son yıllarda gelişerek 1990 'da İlçe olmuştur.
Harşıt çayına da ismini veren bu kelime Farsça olup, güneşin en sıcak yeri anlamını taşır. Başka bir rivayete göre bu kelime taş ve çakıllık anlamındadır.
Tarihinde eğitim ve öğretim açısından büyük bir önem taşıyan Doğankent İlçesinde Hıristiyanlar döneminde çok sayıda manastır faaliyet göstermiştir. Yine Türk hakimiyeti döneminde bir medrese açılmış, bu da Rüştiye mektebine dönüştürülmüş ve önemli bilim adamları bu medreseden yetişmiştir.
Ömer Nasuhi BİLMEN, Elmalılı Muhammet, İsmail Hakkı ERZURUMLU ilk akla gelenlerdir.
Birinci Mahmut döneminde "Voyvoda" denilen derebeyliklerce yönetilen ilçede ilk kez Yakup oğlu İbrahim Ağa, yönetimi ele geçirerek ilçede bir süre Derebeylik sürmüştür. Onun ölümündün sonra yönetim Emin Ağa'nın eline geçmiş, 1836 Tanzimat fermanıyla birlikte derebeylik yönetimi de ortadan kalkmıştır.
Ermeniler, Rumlar ve Türkler bu bölgede çok uzun süre bir arada yaşamışlardır. Rumların 1918 yılındaki Rus işgalinde, buradaki Türk halkına zulümler tarihsel belgelerle ispatlanmıştır. İşgalci Rumlar, daha sonra Rus'larla birlikte Baku1 ye dönmüşlerdir.
1952 yılına kadar idari olarak Gümüşhane' ye bağlı kalan ilçe, 1961 yılında Giresun' a bağlanmış ve DOĞANKENT adını almıştır.
|