Çamlıdere'nin kuruluşu çok eski olup, herhangi bir belgeye dayanan bir bilgi elde edilememiştir.
Bu nedenle, ilçenin yaşlı ve tanınmış kişileriyle yapılan temaslar ve bazı belirtilere dayanan bilgilere göre; daha önce Çamlıdere'nin adı Kuzveren (Kuzucular) diye anılırmış, halen ilçemizde türbesi bulunan Ömer' ül Faruk'un 4. soyundan Şeyh Ali Semerkandi' nin yöremize gelip yerleşmesiyle Kuzveren adı Şeyhler olarak değişmiştir.
Kuruluşu bu şekilde rivayet edilen Çamlıdere idari bakımdan Beypazarı'na bağlı bir köy iken Hicri 1314 yılında bucak olmuş,1916 yıllarında Kızılcahamam ilçesine bağlanmıştır.
İlçemiz 1953 yılma kadar Kızılcahamam ilçesine bağlı bucak olarak kalmış,02.12.1953 tarihinde çıkarılan 6191 sayılı kanunla ilçe statüsünü kazanmıştır.
Ayrıca Çamlıdere ilçesinde Oğuz Beylerinin isimlerini taşıyan birçok köy isimlerine rastlanmaktadır. Örneğin;
Peçenek ve Bayındır köylerinin isimleri gibi. Bu köy isimlerinden de anlaşıldığına göre bu köyleri kuranların Orta Asya’dan geldikleri kanısına varılmaktadır. İlçeye bağlı Peçenek Beldesinde Selçuklular devrinde kaldığı tahmin edilen bir camii bulunmaktadır. Bu da göstermektedir ki; 1071 Malazgirt Savaşından sonra Selçuklu Türklerinin Anadolu'ya yerleşmeleri ile Oğuz Beylerinin isimlerini taşıyan köylerin buralarda kurulmuş olacağı sonucuna varılmaktadır.