Müze, zemin + 3 katlı, orta sofalı plan tipinde ve kagir olan bir yapı içinde hizmet vermektedir. Halil Paşa Konağı 19. yüzyıl sonlarında Padişah 2. Abdülhamit döneminde sancak beyi olan Halil Paşa Karamahmutoğlu tarafından yaptırılmıştır. Bozhane Yalı caddesi üzerinde, eski bir kilisenin temeli üzerine inşa edilen konakta, Roma dönemine ait binalardan toplanan antik spoli malzemeler şapolyen (devşirme) olarak özellikle cephe süslemesinde kullanılmıştır.
İlk olarak 1880'li yıllarda üretime açılan ve günümüzde eğitim ocağı olarak kullanılan alan, Madencilik Müzesi yapılmak üzere projelendirilmiştir. Ocakta yaklaşık 1 km uzunluğunda yer altı açıklığı bulunmakta olup, yer altı kuyusu hariç bütün madencilik üniteleri mevcuttur. Şehir merkezine çok yakın olan bu alanda müzenin yanı sıra, müzeyle ilgili bilgilerin verileceği çok amaçlı bir salon, bir sergi salonu, kafeterya ve yemek salonu, wc, duş, hediyelik eşya reyonları ve ısı merkezi gibi üni
Gökçebey ilçesinde bulunan Çanakçılar Seramik tesisleri içinde yer almaktadır. Müzede arkeolojik eserlerin yanısıra, etnografik eserler ve seramik fabrikasında üretilen ürünlerden oluşan bir de showroom bulunmaktadır.