Karadeniz’in batıklarının yoğun olduğu Sinop limanı çevresi inceburun ve Hamsilos Koyu’nda sualtı dalışı yapılmaktadır.
Ayancık-Akgöl, Durağan Göleti, Altınkaya Barajı, Çangal Ormanları, Göktepe Ormanları, Dranaz Ormanları, Zindan Ormanları ve Soyuk Ormanlarında kuş gözetleme yapılabilir.
Sinop, Karadeniz Bölgesi’nde çok zengin bitki örtüsü özelliklerine sahiptir. Bitki örtüsü, genellikle ormanlık alanlardan oluşmakta, kıyı kesiminden başlayarak iç kesimlere doğru gidildikçe niteliği değişmektedir. Kıyı kesiminde sahil boyunca, yayvan yapraklı (gürgen, meşe, kayın, ıhlamur, defne, vb.), iç kesimde yükseklerde iğne yapraklı (sarıçam, karaçam, kızılçam, köknar, vb.
Akliman, Hamsilos, Abalı ve Sarıkum’daki orman içi alanlar, sahip oldukları yürüyüş parkurları ile doğa ve atlı doğa yürüyüşü yapılabilecek parkurlara sahiptir.
Ayancık-Akgöl, Çangal Ormanları içerisindeki dere ve gölet, Bektaşağa Göleti, Erfelek’te bulunan dereler, Durağan Göleti, Altınkaya Baraj Gölü ve Gökırmak’ta sportif olta balıkçılığı potansiyeli mevcuttur.
Sinop’un dağlık ve sahil kesimleri yaban hayatı bakımından zengindir. Kırsal kesimde ve ormanlık alanlarda; yaban domuzu, karaca, vaşak, kurt, tilki, çakal, ayı, tavşan gibi memeli hayvanlar ile keklik,taygan,çulluk,saka,sığırcık,karatavuk,sülün,toy bulunmaktadır.Sahil kesiminde ve korunan alanlarda ördekgiller, kuğu, kaz, balıkçıl, karabatak gibi su kuşları kuluçkaya yatmaktadır.
Sinop, Turizm açısından zengin potansiyel kaynaklara sahiptir. Doğal güzellikler ve tarihi eser yönünden oldukça zengindir. Zengin Orman örtüsü Karadeniz'deki uzun kıyısı, doğal kumsalları, yaylaları, mesire yerleri İl'in başlıca güzellikleridir. Sinop İli sürekli göç veren bir il olduğu için doğasında ve çevresinde hiç bir bozulma olmamıştır.
Üç tarafı denizle çevrilmiş olan Sinop ilindeki fiyortta, Akliman, Karakum Plajı önlerinde, rüzgâr sörfü ve Gerze’nin kıyı kesiminde,İnceburun’da mevsimsel olarak esen hakim rüzgârlara göre rüzgâr sörfü yapılabilir.