Rengarenk kır çiçekleri, dağ çayırları ile kaplı olan yaylalarımızın çevresi genellikle ladin türü çam ağaçları ile kaplıdır. Karadeniz kıyıları sahip olduğu yeşillikleri sadece bol yağmuruna değil, nemli ve sisli havasına da borçludur. Ancak sahil şeridindeki şehirlerde yüksek nem ve sisli hava yükseklere çıkıldıkça yerini pırıl pırıl bir güneşe, bol oksijenli tertemiz havaya bırakır.
Ormanlık alanda geyik, ceylan, bozayı, kurt, çakal, tilki gibi hayvanların yanı sıra çayırlık, fundalık alanda huş tavuğu, ur kekliği, yalçın tepelerde ise çengel boynuzlu keçi gibi türlere rastlamak mümkündür. Atmaca avcılığı ve yakalanan bu hayvanların eğitimi sonrasında yapılan bıldırcın avcılığı yöre kültüründe önemli bir yer teşkil etmektedir.
Rize ve civarı, Alp-Himalaya kıvrım kuşağı üzerinde yer alması nedeniyle flora ve faunasıyla çok zengin olan dağ ve sıradağlara, dolayısıyla dağ-doğa yürüyüşüne elverişli önemli bir potansiyele sahiptir. Rize ve Hopa arasında yer alan yıl boyunda gözlenebilen keskin buzulları masmavi gölleri, yeşilin her tonuna sahip ormanları, coşkulu dereleri, bin bir çeşit bitkileri ve hayvanları ile doğal bir park görünümünde olan Kaçkar sıradağlarının en yüksek tepeleri Altıparmak (3480 m.
Potansiyel bir turizm alanı olan Kaçkar Dağları, dağ bisikleti faaliyeti ve motosiklet gezileri için de imkanlar sunar. Kendi organizasyonunuzu yapmak kaydıyla, yaylaların güzelliklerini, iki tekerin keyfiyle birleştirebilirsiniz. her yıl dünyanın farklı bölgelerinden gelen bisiklet ve motosiklet severler yayla yollarını kullanarak kendi rotalarını çiziyorlar.
Rize’nin hemen her deresinde ve gölünde sportif olta balıkçılığı yapmak mümkündür. Yaylardaki akarsularda ve özellikle de bu yaylalar arasına yayılmış krater göllerinde tatlı su balığı bulunur.
Rize yaylaları arasında atlı doğa yürüyüşü yapılmaktadır. Yemyeşil doğası, temiz havası ve eşsiz manzarasıyla görenlere büyük bir seyir zevki veren yaylalar, atlı doğa yürüyüşü için önemli bir potansiyel oluşturmaktadır.