Mersin Erdemli'de Gezilecek Yerler

Yerleşim büyük bir obruğun etrafında ve kuzeyinde kurulmuştur. Toroslarda çok rastlanan karst olayıyla meydana gelen doğal çukurların en büyüklerinden olan bu obruğun, İlk Çağlar’dan beri kutsal bir işlev gördüğü sanılmaktadır. Bu özelliğinin Hıristiyanlık Dönemi’nde de sürdüğü, obruğun kenarındaki Bizans Dönemi’ne ait dört kiliseden anlaşılmaktadır.


Tepenin dibinde çeşitli iniş yerleri vardır. Yer yer ağaçlar,cami ve satış standları vardır. İniş anında bunları göz önünde bulundurulması gerekir.


Korykos sahil kalesinin 200 m. açığındaki küçük adacık üzerindeki kaleye "Kızkalesi" denir. Büyük bölümü ayakta olan Kızkalesi'nin kuzey ve güney uçları sekiz kuleyle korunmuştur. Kalenin dış çevre uzunluğu 192 m.dir. Kızkalesi ile sahildeki kale denizden bir yolla bağlanmış, denizden gelecek saldırılara karşı önlem alınmıştı. Karamanoğlu İbrahim Bey tarafından 1448 yılında onarılan Kızkalesi bugün İçel turizminin sembolü haline gelmiştir.


Kocahasanlı Halk Plajı,Kocahasanlı Kumsal Halk Plajı,Kocahasanlı Meris Halk Plajı, Ayaş Halk Plajı, Kumkuyu Belediyesi Plajı, Kızkalesi Halk Plajı ve Tömük Aile Plajı


Mersin-Erdemli-Silifke karayolunun 60. km.sinde Kızkalesi beldesindedir. Roma ve Bizans dönemlerinde yoğun olmak üzere, İslami devirlerde de iskan görmüştür. Nekropol alanından çıkarılan eserlerden burada ilk yerleşimin MÖ 4. yüzyıla ait olduğu anlaşılmıştır. MÖ 1.yüzyılda kendi adına sikke darp ettirmiştir. Herodot bu kenti Gorges adında Kıbrıslı bir prensin kurduğunu yazar.


Akkale, Mersin-Silifke karayolu üzerinde Mersin'e 49 km. uzaklıktadır. Geç Roam döneminde kurulmuştur. Denize hakim bir noktada bulunan Akkale'de 2-3 katlı bir ana yapı ve bunun doğusunda haç planlı, iki katlı küçük bir bina; güneyinde iki uzun dehliz halinde bir alt ana yapı; bir su sarnıcı, hamam yıkıntısı ve deniz kıyısında küçük bir sarnıç ve limanı bulunmaktadır.


Ayaş Kasabasına 12 km. uzaklıktadır. Kanlıdivane-Çanakçı köyü yol ayırımından stabilize bir yolla gidilir. Örenyeri Genç Helenistik, Roma, Erken Bizans dönemlerinde yerleşim görmüştür. Antik kentin taş döşeli alt yapısı yer yer sağlam durumdadır. Bazilikası, sarnıçları halen ayaktadır. Lahitler kente girişi sağlayan stabilize yolun kenarında bulunmaktadır.


Ayaş- Korykos yolu üzerinde olan bir Selçuklu eseridir. Türbe 1220 yılında Aktaşoğlu Sinan Bey tarafından yaptırılmıştır.


TEPE ADI: Kartaltepe. YERDEN YÜKSEKLİĞİ: 90 METRE KALKIŞ YERİ EĞİMİ: Uygun, pist yeterlidir. YOL DURUMU: Şehir merkezinden tepeye kadar yol vardır. RÜZGAR DURUMU: Genelde limitler dahilinde kuzey ve doğu istikametinde rüzgar estiği zaman uçuşa elverişlidir. İNİŞ YERLERİ: Tepenin dibinde çeşitli iniş yerleri vardır. Bu tepe eğitim uçuşları için uygundur Not: Tarsus şehir merkesine 10 km.

Harita Üzerinde Mersin Erdemli'de Gezilecek Yerler