Poyraz Konağı

Yapım yılı 1890 yılı olduğu tahmin edilmekte. Cumhuriyetin kurulduğu yıllarda yörenin en güzel yapısı olarak belirlenmiş yapının bir çok özelliği o dönemde yapılan binalarla mukayese edildiğinde kullanım ve yaşam standardı yüksek bir yapı özelliği ihtiva etmektedir.
 
Ortadan bölündüğünde simetri bir yapı olan konak her iki avlusunda birbirine benzer çeşme ve yalak taşı bulunmaktaydı. Yapılan tetkiklerle avlusunda bulunan ayrı bir ekmek pişirme  yeri- hamam olarak kullanılan bölüme ait kısımda ısı dağıtımı yapan zemin altı, taban ısıtılması amacıyla duman dolaşımının yapıldığı bir sistem konulduğu gözlenmiştir.
 
Ahşap işlemelere çok önem verilen bu yapıda mutfak dizaynı , ahşap işlemeleriyle   göze hitap eden bir gösterişte , rahat hareket edilebilir bir mekan ve bitişiğinde yeter büyüklükte kileri mevcuttur.
 
Kısmen tamir gören bu yapıda bazı özelliklerin muhafazası mümkün olmamıştır. Cumhuriyetin kurulduğu yıllarda okul olarak hizmet veren konak, Eski Malatya’nın ilk mektebi olarak bilinmektedir.
 
İki ev olarak kullanımını günümüzde sürdüren konak, yer yer yıkılma tehlikesi içindedir. Korunması gerekli yapının ; 13/03/1993 tarih ve 1440 sayılı tescil kararı vardır. Günümüzde ; yeniden restore edilerek Kültür ve Sanat ağırlıklı sosyal amaçlı faaliyetlerde kullanılması düşünülmektedir.