Kırklareli'deki Köprüler

16. yüzyılda Sokullu döneminde yapılmıştır. Mimar Sinan’ın en muhteşem anıtsal köprüsüdür. Sivri kemerlidir. 76 cm’lik çevre taşlarını da tek taş olarak kullanmıştır. Genişliği 2,5 m’yi bulan kemer taşına hiçbir köprüde rastlanmaz. Korniş profili aynı olup, korkuluk taşı ile dış yüzleri birleştirilmiştir.


Büyük Caminin Cumhuriyet Meydanına bakan tarafındadır. XIX. Yüzyılın sonlarına doğru yapılan çeşme çoğu zaman Alman Çeşmesi olarak da anılır. Neo-Klasik stilde mermer kaplamadır. Kare planlı basık sivri kemerlidir. Daha önce çarşı ortasında iken dört, şimdi üç cephelidir. Aynaları kendinden kemerli üzeri tablalı ve saçaklıdır,üç cepheli sivri kemerlidir.


1633 yılında IV. Murat devrinde yapılmıştır. Muntazam kesme taş kaplı, kâgir bir köprüdür. Nehir taştığı zaman zedelenmemesi için, 6 kemerli köprünün kemer aralarında büyük delikler bulunmaktadır. Nöbet hücreleri, birer dantel gibi taş işlemelidir. Kuzeydeki nöbet hücresi aslına uygun olarak yeniden yapılmıştır.


Lüleburgaz girişinde, İstanbul-Edirne asfaltı üzerinde bulunmakta olup, 1569 yılında yaptırılmıştır. Çevre taşları ince yontulmuş, memba tarafındaki orta ayak detayları sağlamdır.

Harita Üzerinde Kırklareli'deki Köprüler