Kırklareli Lüleburgaz ilçesinde bulunan Sokullu Mehmet Paşa Külliyesi, Eski-İstanbul-Edirne yolu üzerindeki menzil yerinde bulunmaktadır. Sultan II. Selim zamanında bu külliyenin yapılmasında en büyük etken Lüleburgaz’ın hem ticari bir merkez, hem de Rumeli seferlerine çıkan ordunun konaklama yeri olmasıdır. Klasik Osmanlı külliyelerinin en büyüğü olan bu menzil külliyesi 40.000 m2’lik bir alana yayılmıştır. Mimar Sinan’ın eseri olan külliye, cami, medrese, çarşı, imaret, kervansaray, hamam, sıbyan mektebi, köprü ve türbeden meydana gelmiştir. Mimar Sinan’ın bu külliyenin yapımına 1568’den önce başladığı sanılmaktadır. Mimar Sinan burada yeni bir plan düzeni uygulamış, külliyeyi oluşturan yapılar bir bütün halinde düşünülmüş ve yanlara geniş kemerler halinde açılmıştır. Bunlar merkezi bir kubbenin etrafında toplanmıştır. Külliyenin cephe girişi de bu kubbenin altındadır. Külliyenin büyük bir kısmı iyi bir durumda olmasına rağmen kervansaray ve imaret 1935 yılında yıkılmış, hamam da yıkılırken Mimar Sedat Çetintaş’ın bu konudaki bir makalesi üzerine Atatürk tarafından durdurulmuştur. Günümüzde bu hamam korunmuştur.
Kervansaray, medrese, cami ve kütüphane aynı plan doğrultusu üzerinde bulunmaktadır. Kervansaray ile medrese arasında çarşı yer almaktadır. Cami ve kervansarayın kapıları dört kemerin taşıdığı büyük bir kubbe ile örtülüdür. Cami ile medrese arasındaki geniş bir avlu, üç tarafında revaklar ve bu revakların gerisinde de medrese odaları sıralanmıştır.
Sıbyan Mektebi:
Günümüzde kütüphane olarak kullanılan Sıbyan Mektebi tek kubbeli ve kare planlıdır. Üzeri sekizgen bir kasnağın taşıdığı kubbe ile örtülmüştür.
Sıbyan mektebine güney cephesindeki oldukça yayvan kemerli alçak bir kapıdan girilmektedir. Bugün içerisinde bulunan kalem işleri orijinal olmayıp, daha geç devirde yapılmıştır.