2.Abdülhamid'in emriyle yaptırılan ve 1895 tarihinde ibadete açılan Hamidiye Camii, zarif estetik bir yapıdır.
Manastmn kilisesinin , 1182 yılında İmparator Andronicus Comnenus' a karşı ayaklanan Latinler tarafından yakılan, 14. ve 15. yüzyıllarda korsan talanına uğrayan, 16. yüzyılda yangın ve deprem geçiren Karya'nın merkezinde bulunduğunu varsayılır.
Büyükada'nın en yüksek ikinci tepesinin üzerinde yer alan Hristos Manastırı'nın Bizans'daki varlığı, Mikhail 1 Comnenus döneminin 1158 tarihli bir kaydına dayandırılır.
İstanbul Adalar'ının en büyüğü ve belki de en güzeli olan Büyükada'nın en yüksek tepesinde, halk arasında Aya Yorgi adı ile bilinen, Agios Georgios Rum Ortodoks Manastın bulunmaktadır.
Kınalıadanın tepesinde, şark ve garp tepelerinin birleştiği yerde bulunan yukarı manastır V.Leon'un mezarının bulunduğu yerde zamanımıza kadar birkaç defa yıkılıp, yeniden yapılmıştır.
Adanın doğu yönünde, denize yakın bir yerde bugünkü Rum-Ortodoks Panayia Kilisesinin çok yakınında idi. Bizans tarihçileri bu manastın İmparator V.Leon'a (813-820) kadar yaşadığını kabul etmektedirler.
Doğuda Kınalıada'dan gelirken ilk görülen manastırdır. Çamlık bir arazi ortasında, dört duvar üzerine kiremit örtülü iki katlı, yedi bölüklü, yedi kapılı kagir büyük yapıdadır.
Yüzyıllar boyu aslına oldukça uygun bir şekilde devam eden manastır, adada cesim bir bina olarak yükseliyordu. Heybetli bakıyeleri XIX. asrın sonlarına kadar durmakta idi. Bugün batıda bir duvar bacavari yükselmekte etrafta hücre, sarnıç, sütün başlıkları, duvar parçası görülmektedir.
Aziz Methodios 'un ricasıyla 842'de İmparatoriçe Theadora tarafından yaptırılmıştı. İmparator II. Mikail tarafından kırbaçla dövdürülen Methodios, buraya hapsedilmişti.
Heybeliada'nın Büyükada (Nizam semtine karşı) cephesinde, sanatoryum yolu üzerinde yüksekçe bir falez üzerinde olması sebebiyle, Krimnos Precipise Uçurum manastırı da denir.