Giresun'a yaklaşık 60 km. mesafede bulunan Kümbet Yaylası,çevredeki bazı yaylalar ve Aymaç Mevkiinden oluşmaktadır.Merkeze adını veren Kümbet Yaylası Turizm Merkezi olup,Giresun'un en popüler yaylalarındandır. Kümbet Yaylasına Giresun -Dereli- Şebinkarahisar yolu üzerinden iki şekilde ulaşmak mümkündür. Dereli'den sonra Güdül - Yüceköy üzerinden gidildiğinde 60 km.
Denizden l450 m. yüksekliktedir. Yaylaya Bulancak ilçesi Kovanlık beldesinden ulaşılmaktadır. Paşa Konağı Yaylası sarı, mor ve beyaz açalyaları (orman gülleri), derin vadileri ve bu vadilerdeki şelaleleri ile ünlüdür. Yaylada konaklamak için yaylaya 5 km. uzaklıktaki Sarıalan Orman Tesisleri’nden yararlanılabilir.
Kıyıdan bir mil açıkta bulunan ada, Doğu Karadeniz’in yaşanabilir tek adasıdır. Ada, Aretias, Areos Nesos ve Arionesos adlarıyla da anılmaktadır. Adanın kapladığı alan yaklaşık olarak 40.000 m2’dir. Efsaneye göre Argonautların Altın Post seferine katılan Herkül, Giresun Adası’na da uğramış, burada insan yiyen kuşlarla savaşmıştır. Ayrıca, kadın savaşçılar olarak bilinen Amazonlar, Giresun Adası’nı üs olarak kullanmıştır.
Giresun ili Görele ilçesinin sahile 40 km. mesafedeki en büyük dağı olan Aladağ'ın en yüksek tepesi Alimeydan (Sis) Dağı 2182 yüksekliktedir. Trabzon ve Giresun illeri sınır bölgesinde yer alan bu yörede Temmuz başına kadar karlar erimez. Bu gruba dahil Sis Pazarı yaylası, Erikbeli mevkiinin 25 km. kadar kuzey batısında yer alır. Sis Dağı'na Giresun-Eynesil yakınlarında sahilden içeri giren yaklaşık 40 km.
Giresun'a yaklaşık 80 km. mesafede olan Çakrak Yaylası’na Yağlıdere ve Kümbet Yaylası üzerinden ulaşmak mümkündür. Çakrak merkezinde 3 kemer köprü, 2 kilise kalıntısı, Çakrak yakınlarındaki Kırkharman Obası’nda çok sağlam bir kilise ile 5 adet değirmen kalıntısı bulunmaktadır. Ayrıca, Çıkrıkkapı Obası’ndaki 7 km’lik "Hacı Abdullah Duvarı" görülmeye değerdir.
Giresun İli, Keşap İlçesi, Karabulduk Beldesine bağlı Armutdüzü Köyü sınırları içersinde bulunan Şahin Kayalığı adıyla bilinen ve üzerinde biten ağaç ve bitkilerinde oluşuyla doğal Türkiye Haritasının bulunduğu kayalık dik ve sarp bir kayalık şeklindedir. Şahin Kayası olarak adlandırılan bu kayalığın tam ortasında ağaç ve bitkilerin yardımıyla oluşmuş bir Türkiye Haritası bulunmaktadır.
Espiye İlçesi’nin 33 km güneyinde, avluca ve Yeniköy Köyleri arasındaki Karadona Deresi batı kenarında yer alan ve içinden çıkan suyun yedi adet değirmen çalıştırdığı kaynağın, aslında bir mağara olduğu anlaşılmıştır. Yöre halkınca Patlaksu olarak adlandırılmaktadır. Mağaranın belli kesimlerinde, değişik damlataş oluşumları (makarna sarkıt, sarkıt, dikit, sütun ve duvar damlataşları) gelişmiştir.
Giresun'nun en yüksek ikinci dağı olan Karagöl dağların¬la birçok oba bulunmaktadır. Dağ'ın kuzeybatısında Ordu ili sınırına yakın olan bölgede Elmalı, Bozat Taşı ve İnboynu 'balarıyla 3107 metrelik Karagöl tepesinin hemen altında bir buzul gölü olan Aygır Gölü bulunmaktadır. Doğuya doğru gittikçe dağdaki en büyük göl olan Karagöl Gölü ve bu gölün Aksu köyüne doğru inen vadisinde Bağırsak Gölü bulunmaktadır.
Dereli ilçesinin güneyinde ortalama 1840 m. yükseklikte ladin ağacı, orman gülleri ve yemyeşil çayırlarla çevrelenmiş bir konumda bulunan Kockayası dinlenme yeri Giresun'a 65 km. uzaklıktadır. Dinlenme tesislerine Kümbet Yaylası'ndan sonra 5 km.lik bir yolla ulaşılır. 32 bungalov ev, 30 yataklı gurupların kalabileceği motel, restoran, kafeterya, oyun TV salonu, alışveriş merkezi, bar, disko, amfitiyatro, kameriyeler ve spor tesislerinden oluşan bir turistik komplekstir.