Bursa'daki Kervansaraylar

Günümüzde Beylik hanı olarak bilinen yapının eski adı Caferpaşa Kervansarayı’dır. 1721 yılında Caferpaşa tarafından yaptırılmıştır. Tarihi Han 2013 yılı Kurban Bayramı'nda, 20.10.2013 tarihinde tamamen yanmış yok olmuştur.


İznik Osmanlı döneminde önemli bir kervan yolu olmasına rağmen, burada herhangi bir kervansaray yapılmamıştır. Belki de bu kervansaraylardan hiçbir iz günümüze gelememiştir. Prof. Dr. Semavi Eyice İstanbul Kapısı’na giden yol kenarındaki kalıntının Kanuni Sultan Süleyman döneminde Makbul-Maktûl İbrahim Paşa tarafından yapımına başlanan İbrahim Paşa Kervansarayının kalıntısı olduğunu ileri sürmektedir.


II. Murat ve Fatih döneminin seçkin devlet adamlarından biri olan Karacabey, Rumeli Beylerbeyi’dir. Fatih, İstanbul’un fethi hakkındaki düşüncelerini çevresindekilere açtığı zaman, yalnızca Karacabey bu fikri olumlu bulmuş, diğerleri bunun olabilirliğine başlangıçta inanmamışlardır. Rumeli’nin fethinde önemli yararlılıkları olmuştur. İstanbul’un fethinden sonra da Rumeli Beylerbeyi görevini sürdürmüştür.


Kervansaraydan günümüze harabesi dahi kalmamıştır. Kurşunlu’daki tarihi caminin kuzeyinde asfalt yolun yanında bulunmaktaydı. Plan olarak Ortaköy Kervansarayı’na benzediği ifade edilmektedir.

Harita Üzerinde Bursa'daki Kervansaraylar