Ankara'daki Höyükler

Frigya Krallığı'nın başkenti, ünlü Gordion şehrinin kalıntıları; Ankara-Eskişehir karayolunun yakınında, Sakarya (Sangarios) ve Porsuk nehirlerinin birbirlerine yaklaştıkları yerde, Polatlı’nın 18 km. kuzeybatısındadır. (Ankara’dan 90km.)


Yeşilöz Köyü sınırları içinde bulunmaktadır. Höyük yüzeyinde yapılan araştırmalarda eski tunç cağı ve M.Ö. 2. bin yılına ait seramik parçalarına rastlanmıştır.


Yassıhöyük Köyü ile Çekirdeksiz Köyü’nün ortasında, Çekirdeksiz Köyü’nün 3 kilometre güneyinde bulunmaktadır. Höyük yüzeyinde yapılan araştırmalarda eski tunç ve demir cağları ile Roma dönemine ait seramik parçalarına rastlanmıştır.


Güres köyü hudutları içinde, Ankara Çayı’nın hemen karşısında bulunan birinci höyük yüzeyinde yapılan araştırmalarda ilk ve orta tunç Cağı’na ait seramik parçalarına rastlanmıştır. İkinci höyükte yapılan araştırmalarda ilk, orta ve geç Tunç Cağı’na ait seramik parçalarına rastlanmıştır.


Kuşçu Köyü’nün içinde olup, üzerinde ev vardır. Derlenen çanak-çömlek parçalarının çoğu ilk Tunç Çağı’na aittir.


Alagöz Köyü’nün 2 km güneydoğusunda, doğu-batıda 127 m kuzey-güneyde 120 m yüksekliği 10 metredir. Tümsek formludur. Derlenen çanak-çömlek parçalarının çoğu ilk tunç çağı’na aittir.


Haymana ilçesi Oyaca Kasabası yakınındadır. Orta büyüklükte höyüklerden olan Külhöyük'te, Anadolu Medeniyetleri Müzesi Müdürlüğü’nün başkanlığında kazı çalışmaları yapılmaktadır. Höyüğün, yaklaşık 8 km. batısında bulunan Hitit kült merkezi Gâvurkale'ye olan yakınlığı buranın önemli bir Hitit yerleşim merkezi olabileceğine işaret etmektedir. Hititlerde önemli bir mimari gelenek olan monümental potern mimarisi, aynı tarzda yapılmış bir gizli sarnıç ve Eski Tunç Çağı’nın başına tarihlenebilecek bu


Yüzükbaşı Köyü’nün 4 kilometre kuzeybatısında, öz mevkiinde bulunmaktadır. Höyük yüzeyinde yapılan araştırmalarda geç kalkolitik, eski tunç, Hitit imparatorluk dönemi, Frig, Roma ve Bizans çağlarına ait seramik parçalarına rastlanmıştır.


Eski Köseler Köyü’nün 1,5 km güneyinde, doğal yamaca kurulmuş olan bu höyükte, ilk, orta, geç tunç ve demir devri’ne ait çanak çömlek parçaları derlenmiştir.

Harita Üzerinde Ankara'daki Höyükler