Adıyaman'daki Doğa Turizmi Merkezleri

Milli parkın ana kaynak değerini, Nemrut Dağı’ndaki kültürel ve arkeolojik kalıntılar oluşturmaktadır.


Kahta İlçesinin Kocahisar köyüne 1 km.lik uzaklıkta ve stabilize yolla ulaşımı sağlanan yer, çayın vadisinde olup doğal açıdan oldukça güzeldir. Kayalıkların arasından süzülerek akan su, ağaçlar, yeşil alanlar ve tarihi yerleri ile görülmeğe değer bir mesire alanıdır.


Adıyaman’a 7 km. mesafede, Zey Köyü yakınında, erken dönem hristiyanların yaşadığı yerleşim birimleri bulunmaktadır. Köyde ayrıca Şeyh Abdurrahman Erzincani’ye ait bir türbe ve cami yer almaktadır.


Adıyaman’ın 2 km. kuzeyinde yer alan orman ve çamlık alanı olup, Milli Parklar Genel Müdürlüğü tarafından günübirlik mesire ve piknik alanı olarak düzenlenmiştir.


Kahta yolu üzerinde Adıyaman’a 5 km. mesafede ziyaret çayı kıyısı ve çevresi ağaçlandırılmış olup, köprü başında günübirlik geziler için mesire alanı olarak ağaçlandırılmıştır.


Eski Besni'nin yaklaşık 10 km güneyinde Sofraz çayının doğduğu yer olup, akarsu, ağaçlar ve sarp kayalıklardan oluşan güzel bir yerdir. İnsanlar tarafından mesire amaçlı olarak kullanmaktadır.


Gölbaşı ilçesine adını veren Gölbaşı gölü şehir merkezinin hemen yanındadır. Yakınındaki Azaplı ve İnekli Gölleri ile doğal güzellikleriyle görülmeye değer bir yerdir.


Adıyaman’ın 10 km. kuzeyinde Adıyaman – Çelikhan – Malatya karayolunun üzerinde Palanlı köyü sınırları içerisindedir. M.Ö. 40.000 yıllarında kullanılmış doğal bir mağaradır. Duvarında bulunan ve halen fark edilebilen geyik figürü yalın kontur çizgilerle oluşturulmuştur. Mağara arkeolojik alanı olarak tescillidir. Mağaranın yer aldığı derin vadi ise ender bulunur bir doğa parçası olup, sık bir vejetasyona sahiptir.


Adıyaman ilinin 40 km. güneybatısında Göksu nehri kenarında aynı adla anılan köyün batısında kayalardan oyma tünel şeklinde birbirleri ile bağlantılı çok sayıda mağaralar yer almaktadır. Tarihte konut olarak kullanılan bu mağaraların İ.Ö. 150 yılında yapıldığı tahmin edilmektedir. Balkonlara, bölmeli odalara ve kuyulara sahip bu mağaralara sadece bir insanın geçebileceği dar bir yolla ulaşılmaktadır.


Adı : DOĞANLI ÇINARI TABİAT ANITI İli : ADIYAMAN İlçe : Çelikhan Köy : Doğanlı Mevkİi : Mülkiyet : Devlet Kuruluşu : 27.11.2006 Alanı : 1000 m2 Doğu Çınarı (Platanus orientalis) 550 yaş, 40 m. boy ve 3.82 m çapında anıt niteliğinde olması

Harita Üzerinde Adıyaman'daki Doğa Turizmi Merkezleri