Gazipaşa İlçesi' nin güneyindeki geniş düzlükte denize doğru uzanan Selinus' un 3 km kuzeybatısında bulunan bu mevkide zor ulaşıla bilinir yükseklikte erken Bizans döneminde tarihlenen manastır yapıları denilebilecek kalıntılar yer almaktadır. Tüm yapılar yerel moloz taşlardan bol harçlı yapılmış olup, tüm yapıların merkezinde sayılabilecek üç motifli dairevi apsisli bir bazilika vardır.
Antik Selinus Kenti Gazipaşa İlçesi sınırları içerisinde yat limanının ve Hacı Musa Çayı’ nın güneybatısındaki denize dirsek gibi uzanan bir tepenin üzerinde ve yamacında yer alır. Kentin akrapolü tepeye kurulmuştur. Ayrıca bu tepe üzerinde Orta Çağ Kalesi yer almaktadır. Akrapol içerisinde kilise ve sarnıç günümüze kadar gelmiş önemli yapılardır. Selinus kentinini diğer yapıları sahilde ve yamaçta yer almaktadır.
Gazipaşa İlçesine 18 km uzaklıktaki Güney Köyündedir. Nohut yeri olarak bilinir. Kentin bulunduğu bölge denize dik inen dağlık bir araziden oluşmaktadır. Deniz seviyesinden yüksekliği 300 metredir. Burada kalıntılar nekrapol alanı, sütunlu cadde , kilise, hamam, agora, anıtsal kapı ve orta çağ kale surlarıdır. Antioche Ad Gragum 4. Commagene kralıdır.
Antik Kent Gazipaşa İlçesi’nin 15 km kuzeydoğusundadır. Bugünkü Adanda Köyünün 2 km kuzeyinde yüksek ve sarp bir dağın zirvesinde kurulmuştur. Kent surla çevrili olup doğuya bakan kente giriş kapısının güneyinde büyük bir kule yer almaktadır. Kentin diğer yapıları agora, doğal kayaya oyulmuş çeşme ve iki adet tapınak sayılabilir. Bu kentin akropolinde blok taşların oyulması ile yapılmış yekpare lahitler önemli kalıntılar arsındadır.
Kentin adına arkeoloji literatüründe rastlanmamıştır. Ancak Nephelis olarak lokalize edilebilir. Ulaşımı Gazipaşa Mersin karayolunun 15. km’ sinde güneye sapan 5 km ‘lik yolla sağlanmaktadır. Kent üç bölümden oluşmaktadır. A ) Ala Kilise olarak bilinen düzlükte yer alan yapı kalıntısı. B ) Akrapol ve yamaçları C ) Kuzey kısmı Birinci bölümdeki yapı dikdörtgen planlı çok mekanlıdır.
Gazipaşa İlçesi' nin Yakacık I. Köyü sınırları içerisinde yaklaşık dikdörtgen planlı moloz taş ve harç kullanılarak yapılmış önde revak kısmı yer almaktadır. Revak açıklıkları kemerli kapılarla sağlanmış. Bunlardan üç tanesi tam olarak kalmış diğerleri yıkılmış durumdadır. Bunun dışında yapı sağlam olup, revakın kuzey yönünde birbirine paralel altı uzun mekan yer almaktadır.
Gazipaşa İlçesi' nin 6 km güneydoğusunda haritalarda Kilisetepe olarak gösterilen 350 metrelik yükselti üzerinde yer alır. Kalıntılar yaklaşık 400 metrekarelik bir alana yayılmıştır. Yazıtlara göre Cestrus Antik Kenti olarak lokalize edilmiştir. Kenti çevreleyen sur duvarları tepedeki plato boyunca uzanmakta ve güney yönde hala görünmektedir. Surun çevrelediği plato üzerinde geniş bir agora, Vepasianus' a ait olduğu sanılan bir tapınak, bunu güneyinde Antonius tapınağı ve agoranın doğusunda bir
İNCEĞİZ TEPEÇUKUR ÖRENİ : Gazipaşa İnceğiz Köyü sınırları içerisinde Tepeçukur mevkiindedir. Gazipaşa' ya uzaklığı 20 km dir. Bölgede yarım işlenmiş lahitlerin olması, buranın geçmişte lahit yapım merkezi olduğu düşünülmektedir. KİŞNELİ TAŞTEPE ÖREN YERİ : Karatepe Köyü Kaynarca Mahallesinde bulunmaktadır. Roma döneminden kalmıştır. YÜĞLÜK TEPE ÖREN YERİ : Berem Yaylasına bağlı Yüğlük Tepe üzerindedir.