Tamamına yakını sazlıklarla kaplı olan Kaz gölünün kıyısında akşam güneşinin batışını seyretmek yeter de artar bile. Saksağan, akleylek, angıt, alaca balıkçıl, akkuyruk, sallayan, gri balıkçıl, su tavuğu, sakarmeke, elmabaş, karnışcın, karatavuk, küçük batağan gibi onlarca çeşit kuşu barındıran Kaz gölünde sazlar arasında ilkel sallarla gezinti yapmanın heyecanını yaşamak apayrı bir zevktir. Orman Bakanlığınca Kaz Gölü Yaban Hayatı Koruma Sahası olarak tefrik edilerek avlanma yasaklandıktan sonra kuş türleri artmıştır.
Türkiye sulak alanları açısından yaban hayatı koruma sahası olarak büyük önem taşıyan Kaz Gölü, İl Çevre ve Orman Müdürü İhsan İkinci'nin girişimleri, Çevre ve Orman Bakanlığı'nın destekleri ile hak ettiği yere geldi. Kaz Gölü'nün turizme kazandırılması için yapılan çalışmalarda önemli mesafeler alınırken, 2 adet kuş gözetleme kulesi, 1 adet ziyaretçi evi ve yürüyüş yolları tamamlandı. Yerli ve yabancı turistlerin dikkatini çeken gölde sazlıklar arasında yapılan kano gezisinin ise ilgi görmesi bekleniyor. Gün batımında ise yüzlerce kuşun yaptığı dans gösterileri doğa tutkunlarının dikkatini çekiyor.
Yıllardır keşfedilmeyi bekleyen Kaz Gölü'nde göç dönemlerinde yaklaşık 108 çeşit göçmen kuş konaklıyor. Kaz Gölü'nde kuluçka dönemlerini geçiren göçmen kuşların haziran ayının sonuna doğru yavruları palazlanarak uçmaya başlarken, temmuz ayı başlarında ise ilk göçler başlıyor. Kışı gölde geçirecek göçmen kuşlar ise eylül-ekim aylarında göle gelerek ilkbaharla birlikte kuzeye göç ediyor. Göçmen kuşların doğal ortamının bozulmaması için su kaynakları ve çevresel faktörler denetim altında tutuluyor. Kaz Gölü kenarında ağaçlar arasında oluşturulan yürüyüş yolunda ise kuşları daha yakından görmek isteyenler ve doğayla içi içe olmak isteyenleri bekliyor.