Batmantaş Yaylası

Batmantaş, Tokat ilinin Merkez ilçesine bağlı bir köydür. Tokat merkezine 30 km uzaklıktadır. 1877-1878 (1293 seferinden sonra) savaşından sonra bir kısım Kars muhaciri ile 1. Dünya Savaşı’ndan sonra Rus istilasına uğrayan Şark vilayetlerinden gelen bir kısım göçmen köye yerleşmiştir. Batmantaş Köyü, Tokat vilayeti tarihinde açıklandığına göre Tokat’ın meşhur dört yaylasından birisi olup, vilayetin güneydoğusunda ve merkezden 28 kilometre uzaklıktadır.Göç yolu, Bebek deresi doğu sırtları, Bekçilik, Kavaklı Tepeleri, Değirmen deresi arasında geniş bir boğaza kurulmuştur.

1827 rakımlı Köroğlu Dağı ve 1800 rakımlı Kavaklı tepelerinin çevrelediği sahada köyün bulunduğu yerin rakımı 1450 metredir. Köy etrafında halk diliyle Zoppa (Kavaklı tepe), Köroğlu (Yayla tepe) ve Gebez tepeleri vardır.

Köy kuruluş yıllarında Sivas vilayetine bağlı Yıldızeli ilçesinin Çırçır bucağına bağlanmıştı.Daha sonra ilçe merkezine uzaklığı ve coğrafi yapısı göz önüne alınarak, Tokat merkeze 1956 yılında bağlanmıştır. İklim Şartları: Yüksek ve sarp arazi olması nedeniyle, kışları çok soğuk yapar.Bölgede köyün kuruluş yıllarında çok engin ormanlar olduğu halde, toprağın tarıma elverişsizliği nedeniyle köylü tarafından ormanlar kesilerek satılmış ve bu yüzden yağmurlarda azalmıştır.Büyük akarsular olmamakla beraber, kar ve yağmur sularından beslenen, Bebek deresi, Kurtel deresi, Eski Batmantaş deresi ve Değirmen deresi senenin her mevsiminde sulu olduğundan köyün su ihtiyacı karşılanmaktadır.Bunlardan başka içimi gayet lezzetli bir çok soğuk memba suları vardır.Ezümle, Kuzu pınarı, Köroğlu çeşmesi, Eski Batmantaş kaynakları, Demircilerin deresi, Kadı mezarında Osman Bey’in orman içi, Kurban deresi ve Zoppa yamacındaki membalar bunlardan sayılabilir.  Bilhassa köyün kurulduğu tarihlerde Musa Kunduh Paşa tarafından köye adı Pohrenkler’le getirilen Eski Batmantaş’ın suyu kalite bakımından hepsinden üstündür.