Ballıca Mağarası

Doğanın gizemli gücünün en büyük örneği olan Ballıca Mağarası, Pazar ilçesinden Akdağ’ ın doruğuna kıvrım kıvrım uzanan yolun 8. km’ sinde yer almaktadır.680 metre boyu, 94 metre yüksekliği, mağara içindeki sarkıt, dikit, sütun, duvar ve örgü damlataşları, Mağara gülleri ve iğneleri, damlataş havuzları ve soğan sarkıtlarıyla dünyanın oluşum yönünden en zengin ve ve en güzel mağaralarından biri kabul edilen Ballıca Mağarası, gezenlerini büyülemektedir. Hele mağaranın ziyarete kapalı yerlerinin gezilen yerlerinden daha fazla olduğunu görenlerin şaşkınlığı bir inanılmazlığın ifadesi olmaktadır. Yaz kış mağara içerisindeki sıcaklığın 18-19 derece olması da insanı hayrete düşüren bir başka olaydır.1080 metre rakım yükseklikteki mağara girişi yanında Valiliğimizce yaptırılan tamamen doğayla uyum içerisindeki ahşap kafeterya ve dinlenme tesislerinde yayık ayranla çökelekli yemek mutluluğun ta kendisidir.

Özellikleri
Mağara, İndere vadisi yamacında 1180 metre rakımlı fosil bir ağızla başlamaktadır. Genel morfolojik gidiş, çöküntü oluşmuş büyük salonlar ve bunları birbirine bağlayan, geçitler şeklindedir. Özellikle yarasalı salon ve onu izleyen salonda da çöküntü bloklarını kaplayan Guano nedeniyle, taban belirgin değildir. Bu salonlara ulaşabilmek için dikey mağaracılık tekniğini kullanmak gereklidir (10 metre ve 7 metre inişler vardır) 

Gelişimini hemen hemen tamamlamış durumdaki mağaranın içinde ve özelliklede büyük salonda bir çok ilginç yapılar vardır. Bunlar, 10 metreyi aşan sütunlar. Şapkalı mantara benzeyen travertenler, dev kolonlar ve asıl önemlisi boyutları 30 cm ile 7 metre arasında değişen ilginç soğan oluşumlardır. Ayrıca, yaygın yarasa popülasyonu gözlenmektedir. Diğer yandan mağara, girişlere karşı savunmasız olduğundan, zarar verecek eylemlerde bulunabilecek insanlara karşı da çok iyi bir şekilde korunması gerekmektedir.