Kapadokya

1985'de UNESCO Dünya Miras Listesine, doğal ve kültürel varlık olarak dahil olan Kapadokya Nevşehir II merkezine 14 km uzaklıkta bulunan Avanos ve Ürgüp İlçeleri arasındaki 40 kilometrekarelik bir alanı kaplamaktadır.
Göreme vadisi yamaçlarında yer alan çok sayıda peri bacası, vadi tabanındaki zengin su kaynakları, bitki örtüsü, kayalara oyulmuş çok sayıda kilisesi ve duvar resimleri ile Göreme Milli Parkı ve Kapadokya doğanın eşsiz bir tasarımıdır.
Erciyes ve Hasan Dağı tüflerini, rüzgâr ve suyun aşındırması sonucu milyonlarca yılda oluşmuş olan Kapadokya, benzersiz jeolojik yapısı ile birçok uygarlığa yerleşim yeri olmuş ve Anadolu kültür tarihine tanıklık etmiştir. Kapadokya, günümüzde ancak bazı katları keşfedilebilmiş olan ve başka katları da olduğu tahmin edilen yeraltı kentlerini barındırmaktadır. Bu yeraltı kentlerinin en sıra dışı olanları Kaymaklı, Derinkuyu, Mazı, Özkonak ve Tatlarin bölgelerindedir. Çok uzun dönemler boyunca bu yeraltı şehirleri sığınma yerleri olarak kullanılmış ve yenileme çalışmalarından sonra ziyarete açılmışlardır.
Osmanlı ve Selçuklu sanatı ve mimarisinin en seçkin örneklerini sunan Kapadokya'da Eğri Minare, Alayhan ve Sultanhanı Kervansarayları, Sarıhan Kervansarayı, Ürgüp Taşkınpaşa Camisi, Sungur Bey ve Alaaddin Camileri görülmesi gereken mimari eserler olarak karşımıza çıkmaktadırlar. Aynı zamanda Ürgüp, Uçhisar, Avanos, Göreme, Çavuşin, Ortahisar, Ihlara Vadisi, Sinnassos (Mustafapaşa), Soğanlı Vadisi, Zelve Vadisi, Güvercinlik Vadisi görülmesi gereken yerler arasında bulunmaktadır. Doğa ve insanın uyumunu yansıtan kimliği ile Kapadokya, bu gizemli toprakları keşfetmek ve doğanın eşsiz tasarımına tanıklık etmek isteyenleri bekliyor.
Kapadokya Fotoğrafları