Gaziantep Yavuzeli İlçesinde bulunan Dolmen mezarları, Yavuzeli-Araban yolunun batısında, biri Ballık Köyünde diğerleri ise Küçük Karakuyu Köyünün sınırları içerisinde bulunmaktadır. Yöre köylüleri tarafından “gavrikul (delikli taş)” olarak adlandırılan dolmen mezarları yaklaşık 650m. yükseklikten başlayarak 850 metreye kadar arazideki yayılımlarını sürdürmektedir.
Dolmenlerin yayıldığı bu coğrafi alan Karadağ’ın eteklerindeki kireçtaşı tepeliklerdir. Kalker yapılı arazide yapılan çalışmalar sırasında toplam 26 tane dolmen mezar tespit edilmiştir. Gaziantep dolmenlerinde ayakta kalan parçalar daha çok yan yana konulan iki blok taş ve bunların üstündeki bir blok taş olmak üzere üç adet yassı blok taştan ibarettir. Dolmenlerin içi taşlarla doludur. Dolmenlerden birinin ölçüleri yükseklik:1.90m uzunluğunda 3.40m eni 2.20m. dir.
Gaziantep dolmen mezarlarının mimarisine baktığımızda, Adıyaman Kargalı dolmenleri gibi dörtgen podyum üzerinde, dolmen örtüsünün biçimi ve oda biçimi ile taşların kabalığı, boyutları açısından Levant bölgesinin Akdeniz özelliğini taşımakta, İsrail dolmenleri ile de benzerlikler göstermektedir. Bu eserlerin Levant dolmenleri gibi, Bronz Çağı toplumlarınca yapıldığı sanılmaktadır.
Gaziantep'de ayakta olan üç adet dolmen tespit edilmiştir. Bunların ikisi , Yavuzeli İlçesinde, küçük Karakuyu köyünün Akkuyu mezrasında 2km.mesafede , Yavuzeli-Araban yolunun güneyinde, diğeri ise Ballık köyüne ayrılan yolun yakınlarındadır.
Çevrede bulunan taş kalıntılarından daha önce birçok dolmenin mevcut olduğu anlaşılmaktadır.Dolmenlerin birbirine yakın olan ikisi üç blok taşın çatılması ve üstlerine başka bir taşın konulmasıyla meydana gelmiştir. Üçüncü dolmen ise muhtemelen üst taşının kayarak düşmesiyle yanlardaki iki taşın birbirine yaslanarak üçgen şeklini almıştır.Dolmenlerin içi taşlarla doludur. Dolmenlerden birinin ölçüleri yükseklik:1.90m uzunluğunda 3.40m eni 2.20m.dir.Diğer ikisi bundan biraz daha küçüktür.Dolmenler muhtemelen prehistorik devirlere aittir.
Küçük Karakuyu halkı tarafından bu dolmenler “gavrikul”(delikli taş) olarak isimlendirilmekte.Bu çevredeki dolmenler yaklaşık 650 m yükseklikten itibaren görülmeye başlayarak 850m kadar araziye yayılımları sürmektedir.Dolmenlerin yayıldığı bu coğrafik alan Karadağ'ın eteklerindeki kireçtaşı tepeliklerdir.Kalker yapılı arazide yapılan çalışmalar sırasında çok fazla dolmen tespit edilmiştir.Gaziantep dolmenlerinde ayakta kalan parçalar daha çok yan yana konulan iki blok ve bunların üstündeki bir blok taş olmak üzere üç adet yassı bloktan ibarettir. Gaziantep dolmenleri Adıyaman Kargalı dolmenleri gibi dörtgen podyum,dolmen örtüsünün biçimi ve oda biçimi ile taşların kabalığı,boyutları açısından Levant bölgesinin Akdeniz özelliğini taşımakta,İsrail dolmenleri ile de benzerlikler göstermektedir.Bu eserlerin Levant dolmenleri gibi,Bronz çağı toplumlarınca yapıldığı sanılmaktadır.