İli : ÇORUM
Adı : BOĞAZKÖY-ALACAHÖYÜK MİLLİ PARKI
Kuruluşu : 1988
Alanı : 2.634 ha.
Konumu : İç Anadolu Bölgesi’nde, Çorum ili Boğazkale ilçesindedir.
Ulaşım : Milli parka, Ankara-Samsun karayolu ve Sungurlu’dan 26 km’lik karayolu ile ulaşılır.
Kaynak Değerleri :
Milli parkın ana kaynak değeri, kültürel (arkeolojik) değerlerdir. Anadolu’nun en önemli medeniyetlerinden Hititler’e başkentlik yapmış olan Boğazköy (Hattuşaş) kentine ait kalıntılar bulunmaktadır. Boğazköy’de (Hattuşaş) bulunan başlıca tarihi eserleri; şehir surları, aslanlı kapı, yer kapı, 33 metre uzunluğunda kiklopien taş işçiliği tarzında yapılmış olan potern, Boğazkale’de bulunan arşiv binası ve mabetler oluşturmaktadır. Boğazköy’de (Hattuşaş) Hitit İmparatorluğu çağına ait çok sayıda kil tablet (çivi yazılı) bulunmuştur.
Hititler’in başkenti Hattuşaş’ın (Boğazköy) 2 km kuzeydoğusunda Yazılıkaya adı ile bilinen bir açık hava mabedi bulunmaktadır. Burada kaya üzerinde on iki tanrı tasviri yer almaktadır.
Saha, doğal değer açısından; insan eliyle Anadolu Platosu’nun flora ve faunasına yapılan tahribatı göstermesi sebebiyle örnek bir görünüm sunar. Orman örtüsünün, yerini antropojen step araziye bırakması sonucu fauna değişmiştir. Genel olarak saha, çiftlik ve otlatma için kullanılan hemen hemen ağaçsız bir step görüntüsü kazanmıştır.
Görünecek Yerler : Hitit uygarlığının merkezi Boğazköy’ün (Hattuşaş) kalıntıları, surlar, kapılar ve tünel , Boğazkale’deki saray arşivi binası ve mabetleri ile Anadolu’da bilinen ilk Panteon olan Yazılıkaya’daki Hititler’in kralı, kraliçe, tanrı ve tanrıça rölyefleri milli park alanında ziyaretçilerin görmesi gerekli yerlerdir.
Mevcut Hizmetler : Milli parkın yoğun ziyaretçi dönemi Mayıs-Ekim ayları arasındadır.
Konaklama : Konaklama ihtiyacı Boğazkale ve Sungurlu’dan karşılanabilir.
İrtibat :
Çorum İl Çevre ve Orman Müdürlüğü : 0364 2256615
Çorum DKMP Şube Müdürlüğü : 0364 2243431