Çanakakle Halk bahçesinin en eski tarihine ait genel bilgilere Çanakkale’de Calvert konağında yasamıs olan Elizabeth Bacon tarafından verilen sözlü bilgilerden ve resimlerden ulasılabilmektedir. Calvert ailesi Çanakkale boğazı kenarında yer alan konakta 1840’lı yıllarda yasamıstır ve bugünkü halk bahçesi, bu konağın bahçesinden geri kalan bir bölümdür. Calvert ailesinin bahçesi olarak kullanılan alan İngiliz bahçesi özelliklerinde tasarlanmıs, oldukça büyük bir alanı kaplamaktadır.
Bahçede çok sık çevre duvarı, genis ağaçlıklı yollar, güzel kokulu seftaliler, kayısı ve erik ağaçları, egzotik dediğimiz ülkemize yurt dısından getirilmis çesitli süs ağaçları, tüm alanı dolanarak çevreleyen bir yürüyüs yolu, oldukça gösterisli, fıskiyeli bir havuz yer almaktadır. Aile fotoğraflarından tespit edildiğine göre bahçede ayrıca bir tenis kortu ve sera bulunmaktadır.
Savaslar sırasında sahildeki büyük konak yıkılmıs, bahçede küçük bir İngiliz evi kalmıstır. İngiliz bahçesi olarak bilinen alan 1938 senesinde kamulastırılmıstır.
22 Kasım 2009 tarihi itibariyle Park alanı 36.500 m2 dir ve içinde alanın ilk kurulusundan itibaren korunan ağaçlar bulunmaktadır. Mevcut havuz ise eski haline benzetilmeye çalısılmıstır. Halk bahçesinde o dönemde dikilmis ağaçlardan günümüze kadar gelmis birçok tür bulunmaktadır. Daha sonra eklendiği düsünülen yeni bitkilerle birlikte halk bahçesinde odunsu süs bitkisi niteliğinde 85 tür bitki tespit edilmistir.
Park alanının bir kısmı koruluk niteliğinde orman ağaçlarından olusmaktadır ve görsel olarak süs niteliği tasımamakla birlikte yoğun bir gölge mekân sağlamaktadır .
Alanda yoğun olarak Kara ağaç (Ulmus campestris L.), Kızılçam (Pinus brutia L.), Disbudak (Fraxinus excelsior L.), Servi (Cupressus sempervirens L.), Disbudak Yapraklı Akçaağaç (Acer negundo L.), Maklura (Maclura pomifera Nutt.), Akçakesme (Phillyrea latifolia L.), Kurtbağrı (Ligustrum japonicum Thbg.) türleri bulunmaktadır.Alan içerisinde yaklasık 36 adet ağaç kurumuştur . Bu kuru ağaçlar Kızılçam (Pinus brutia L.), Akasya (Robinia pseudoacacia L.), Disbudak (Fraxinus exelsior L.), türlerinden olusmaktadır. Halk bahçesinde tek yıllık ve çok yıllık otsu bitkilere ve soğanlı yumrulu türlere hiç yer verilmediği görülmektedir.
Kaynak :Çanakkale Merkezi Değerleri Sempozyumu (25-26 Ağustos 2008)