Arin Gölü

İlçemize bağlı Göldüzü Köyünde bulunan Arin Gölü, nesli tükenme tehlikesi altında olan dikkuyruk ve toy kuşu başta olmak üzere 200 çeşit kuş türüne ev sahipliği yapıyor. Bu gölün koruma altına alınarak turizme kazandırılması gerekiyor.
 
Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi (YYÜ) Fen Edebiyat Fakültesi Biyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Özdemir Adızel, Arin Gölü'nün kuşların en güzel izlenebileceği bir bölge olduğunu belirterek, gölün tam anlamıyla korunamadığını söyledi.

Türkiye'nin sulak arazi bakımından önemli bir bölgesi olan Van Gölü Havzası'nda yıllardır unutulmuş bir kuş cenneti keşfedilmeyi bekliyor. Adilcevaz sınırları içinde bulunan Arin Gölü, 200 çeşit kuş türüne ev sahipliği yaparak bir kuş cennetini andırıyor. Nesli tükenme tehlikesi altında olan dikkuyruk ve toy kuşlarının da yaşam alanı olan Arin Gölü, koruma altına alınmasına rağmen avcıların uğrak mekanları arasında yer alıyor.
 
Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi (YYÜ) Fen Edebiyat Fakültesi Biyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Özdemir Adızel, Arin Gölü'nün bölgede en önemli kuş merkezlerinden biri olduğunu söyledi. Yrd. Doç. Dr. Adızel, "Süphan Dağı ile Van Gölü arasında sıkışmış olan Arin Gölü’nde 200 tür kuş çeşidi yaşıyor. Burada keyifle ve yoğun bir kuş izlenebilir. Nesli tükenme tehlikesi altında olan Toy kuşları burada kuluçkaya yatmaktadır. Ayrıca burası yaz ve kış çok hareketli bir bölgedir. Kışın ötücü kuğuların en çok bulunduğu bir bölge yine Arin Gölü'dür. Bazı tabelalar dikilmesine rağmen tam bir koruma yapılamıyor. Buranın bir an önce ciddi bir koruma altına alınması ve turizme kazandırılması gerekir" dedi.

Arin Gölü, Adilcevaz'ın 10 km kadar doğusunda Van Gölü kıyısında yer alan bir göldür. Van Gölü'ndeki bir koyun (Küçük Körfez) ağzının alüvyonlar tarafından kapatılmasıyla oluştuğu sanılmaktadır. Suyu sodalıdır. Van Gölü'nden 5 m daha yüksekte olan gölün alanı yaklaşık 13,5 km2'dir.

Arin Gölü'nün Harita Üzerindeki Yeri