Ankara Devlet Tiyatrosu

Ankara Devlet Tiyatrosu, Devlet Tiyatroları'na bağlı resmi bir tiyatro kurumudur.10 Haziran 1949 tarihinde çıkarılan “Devlet Tiyatro ve Operası’nın Kuruluş Yasası” gereğince Devlet Tiyatro Opera Genel Müdürlüğü'ne atanan Muhsin Ertuğrul ve arkadaşlarının çabasıyla; Türkiye'de ilk resmi sanat kurumu olarak Ankara Devlet Tiyatrosu, 1 Ekim 1949 tarihinde Küçük Tiyatro`da Cevat Fehmi Başkut'un Küçük Şehir, ve Büyük Tiyatro`da Johann Wolfgang von Goethe'nin Faust adlı oyunlarıyla etkinliğe başlamış oldu.

SAHNELER
Muhsin Ertuğrul sahnesi
Muhsin Ertuğrul sahnesi, Ankara Devlet Tiyatrosu'na bağlı sahnelerden biridir. Orta boy bir salon olan Muhsin Ertuğrul'da giriş seviyeye ek olarak balkon bölümü bulunmaktadır. Sahne sistemi proscenium şeklindedir. Adresi: Talatpaşa Bulvarı No:167 Dikimevi, Tel : 0312 320 21 22

Mahir Canova Sahnesi 
7 Nisan 1995’te açıldı. İlk olarak Orhan Asena’nın "Candan Can Koparmak" adlı oyunu oynandı. Kara Kuvvetleri Eğitim ve Doktrin Komutanlığı'nda bulunan sahne sivillere de açıktır. Orta boy bir salondur ve proscenium sahne düzenine sahiptir.
Adres: Kara Kuvvetleri Eğitim ve Doktrin Komutanlığı BALGAT Ordu pazarının olduğu yer. Sivillerin girişine açıktır.
Gişe Yoktur
Tel: 0 312 285 09 81

Oda Tiyatrosu 
En ufak sahnelerden biridir. Proscenium sahne tipine sahiptir. Tek seviye seyirci bölümü bulunur. Adresi: İstiklal Cad. Çirmen Sokak Vakıf Apt. No:8 Ulus Genel Müdürlük binası

İrfan Şahinbaş Atölye Sahnesi
4 Nisan 1990'da açılmıştır. Deneysel tiyatro amacıyla açılan sahnede Almanya'dan gelen Ruhr Tiyatrosu Jean-Paul Sartre'ın "Mezarsız Ölüler" oyununu sergilemiştir. En ufak sahnelerden biridir. Bir çeşit minik amfitiyatroyu andırır.  
Adresi: Devlet Tiyatroları Sosyal Tesisleri Macunköy

Altındağ Tiyatrosu
Ankara Devlet Tiyatrosu'nun ufak sahnelerinden biridir. Tek seviyede seyirci kapasitesi vardır.

Şinasi Sahnesi
13 Mart 1988 yılında Yüksel Pazarkaya'nın "Meliha" adlı oyunuyla açılmıştır. Modern bir binada orta boy bir salondur. Tek seviyeli izleyici bölümü bulunmaktadır. Sahnesi proscenium/apron birleşiminden oluşur.  
Adresi: Tunus Cad. No:92 Çankaya Eski Akün sineması arkası Tel: 0312 467 17 44 - 45

Küçük Tiyatro
1 Ekim 1949 ilk açılan sahnelerdendir. Orta boy bir sahnedir. İç tasarımı klasiktir. Giriş ve balkon olmak üzere iki seviyede seyirci alınmaktadır. Sahnesi proscenium olsa da ayrıca ufak bir de apronu bulunmakta ve ön sahne görevi görmektedir.  
Adresi: İstiklal Cad. Çirmen Sokak Vakıf Apt. No:8, Ulus Genel Müdürlük binası Tel: 0312 311 11 69

Büyük Tiyatro
Bir sergievi olarak inşa edilen binanın sonradan opera salonuna dönüştürülmesi ile ortaya çıkan ve Ankara Opera Sahnesi olarak da bilinen sahne; 1 Ekim 1948'de Devlet tiyatrolarının temsillerine de açılmıştır. Devlet Opera ve Balesi'ne ait olan sahne iki kurum tarafından dönüşümlü olarak kullanılır. Salon klasik bir iç tasarıma sahiptir, sahne ise proscenium şeklindedir. Sahnenin önünde orkestra için bir bölüm bulunmaktadır. Tiyatro temsillerinde tiyatro çukuru kapatılarak ön sahne olarak kullanılır.
Adres: Atatürk Bulvarı No:50 Opera/ULUS Gençlik Parkı yanı, Opera binası
Tel: 0312 324 22 10

Çayyolu Tiyatrosu Cüneyt Gökçer Sahnesi
Tiyatronun büyük sahnelerinden biridir. Modern bir binaya sahip sahnenin, iki seviyeli seyirci bölümü bulunmaktadır. Birinci seviye sahne ile aynı hizada olup bir çeşit paravanla sahneden ayrılmaktadır.
Dosya:Cayyolutum. jpg
Adres: 35. Cadde Arcadium İş Merkezi Arkası ÇAYYOLU
Tel : 0312 240 00 91
İdari Müdürlük : 0312 240 00 31
Güvenlik : 0312 240 00 03

Stüdyo Sahne
Devlet Tiyatrolarının Macunköy Sosyal Tesisleri içerisinde yer alan prova salonunun yeniden düzenlenmesi ile oluşturulan Stüdyo Sahne, her oyuna göre biçimlendirilebilen ve seyirci oturma gruplarinin da oyunlara göre düzenlenebilmektedir.
Stüdyo Sahnenin açiliş oyunu, Nikolay Vasiliyeviç Gogol'un Bir Delinin Hatira Defteri adli baş yapiti. Stüdyo Sahnedeki temsiller için oyundan bir saat önce Büyük Tiyatro otoparkından hareket eden seyirci servisi, oyun bitiminde de hareket noktasına dönüş hizmeti vermektedir.
Tel: 0 312 397 30 24
Ankara Devlet Tiyatrosu'nun Harita Üzerindeki Yeri